Buraczek jest dobry na wszystko! Nie wyobrażam sobie lata bez botwinki, więc skoro nie zdążyła się jeszcze podzielić z Wami przepisem na moją ulubioną zupę z nią w roli głównej, to tym bardziej czynię to z wielką ochotą!

Prawdziwie letnia i lekka zupa gotowana na młodej włoszczyźnie z dodatkiem młodych ziemniaków i koperku przywołuje na myśl ogrodnicze grządki i pyszności w nich skrywane. Botwinka jest pyszna i zdecydowanie warto wykorzystać jej potencjał w kuchni! Doskonale pasuje do zup, sałat, a także dań zapiekanych i duszonych.

Kochani i Kochane czas na botwinkę!

Składniki:
  • młoda włoszczyzna:
  • 2 marchwie
  • 2 pietruszki
  • 1 niewielki seler
  • garść liści selera
  • 1 por
  • botwinka
  • 2-3 młode ziemniaki
  • koperek
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sok z cytryny
  • 2-3 liście laurowe i ziela angielskie
  • sól i pieprz
  • trochę cukru trzcinowego
Przygotowanie:

1. Botwinkę dokładnie opłukać, a następnie odciąć buraki i obrać je ze skóry. Następnie buraki wraz z łodygami i liśćmi drobno pokroić i przenieść do małego garnka. Wlać wodę, jedynie przykrywając nią botwinkę. Dodać trochę soku z cytryny, aby botwinka nie straciła koloru w czasie gotowania. Wymieszać i gotować bez przykrycia na niewielkim, aż buraki zmiękną.

2. W tym samym czasie gotować wywar roślinny. Włoszczyzną dokładnie umyć, a następnie marchew, seler i pietruszkę obrać i umieścić w garnku. Dodać por, liście selera oraz liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i trochę soli. Wlać łyżkę oleju oraz zimną wodę – około 1-1 ¼ litra, a następnie gotować pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.

3. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Por wraz z liśćmi selera wyłowić i odcisnąć z bulionu, a następnie wyrzucić. Marchew, seler i pietruszkę wyjąć z bulionu, ostudzić, po czym pokroić w kostkę i odłożyć na bok. W tym czasie do bulionu wrzucić ziemniaki i zagotować. Następnie przelać botwinkę do warzywnego bulionu i ponownie całość zagotować. Na koniec dodać ugotowane warzywa i całość doprawić do smaku solą, pierzem oraz poszatkowanym koperkiem. Można dodać także trochę cukru dla zrównania smaku.

4. Zupę z botwinki najbardziej lubię podawać oprószoną świeżym koperkiem, ale także można dodać do niej sojowej śmietanki lub jogurtu naturalnego.

Smacznego!