Prostota i smak dobrze się łączą! A miska gorącej zupy pieczarkowej doskonale sprawdzi się, gdy kwietniowa pogoda przeplata trochę zimy i trochę lata!

Lekka, aromatyczna i warzywna zupa poleca się na szybki obiad lub kolację, a przy tym może stać także okazją do przygotowania sałatki jarzynowej, wykorzystując warzywa z bulionu lub inspiracją do wypieczenia domowego pasztetu z warzyw! Tyle pyszności przy jednym gotowaniu, to ja lubię!

Składniki:
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • świeżo mielony pieprz czarny
  • sól himalajska lub morska
  • koperek lub natka pietruszki
  • 1 litr bulionu warzywnego (przygotowany na bazie 2 marchwi, zielonej części pora, 1 korzenia pietruszki, ½ selera, 4 lasek selera naciowego, 2 cebul dymek, 3 liści laurowych, 4 ziaren ziela angielskiego oraz 2 łyżeczek lubczyku, jak również dodatku pieprzu i soli oraz 1,25 l wody)
Przygotowanie:

1. Warzywa na bulion dokładnie wyszorować i opłukać pod ciepłą wodą. Nieobrane warzywa włożyć do garnka, dodać przyprawy i zioła, a na koniec wlać zimną wodę i gotować na średnim ogniu do miękkości składników. Warzywa korzeniowe można wykorzystać do przygotowania sałatki jarzynowej lub pasztetu, natomiast seler naciowy, cebule dymki dokładnie odcisnąć i wyrzucić. Bulion przecedzić.

2. Pieczarki oczyścić i pokroić w kawałki lub grubsze plastry. Ziemniaki i marchew obrać i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, a następnie zeszklić na niej warzywa cebulowe. Następnie dodać ziemniaki i marchew i chwilę podsmażyć, mieszając co jakiś czas. Na koniec dodać pieczarki i wymieszać. Podsmażyć, po czym dodać pieprz i sól. Warzywa lekko poddusić, a na koniec wlać bulion i całość dokładnie wymieszać. Gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw, a następnie dodać koperek lub natkę pietruszki i doprawić do smaku. Zupę można zabielić sojową śmietanką.

Smacznego!