Weekendowe smaki z dzieciństwa kojarzą mi się z zapiekankami, które w przygotowywała moja Mama. Proste, szybkie i smaczne, a przy tym nieziemsko pachnące! Łączyły nas przy stole i zapowiadały udany wieczór. Właśnie na taki wypas mam ochotę w ten weekend!

Podsmażone, a następnie zapieczone pieczarki, cebula, suszone pomidory i ogórek kiszony w towarzystwie pomidorowego ryżu, ziół i sera brzmią znakomicie i pysznie smakują!

Danie idealne na weekendowy wypoczynek, filmowe wieczorki lub planszówki z przyjaciółmi!

Składniki:
  • 1 szklanka ryżu
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • po ½ łyżeczki oregano i bazylii
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 5 ogórków kiszonych
  • ½ słoika suszonych pomidorów w oliwie
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • ser wegański lub z mleka np. mozzarella, ser żółty
  • 2-3 łyżki nasion słonecznika
  • 1 łyżka suszonej pietruszki
  • olej do podsmażenia
  • sól i pieprz
Przygotowanie:

1. Wodę wlać do garnka, dodać koncentrat pomidorowy, zioła, przyprawy. Wymieszać i zagotować. Do gotującej się wody wsypać ryż i gotować na mniejszym ogniu aż ryż będzie miękki i wchłonie większość wody. Zgasić ogień i pozostawić pod przykryciem.

2. W tym czasie cebulę obrać i posiekać. Pieczarki i ogórki kiszone pokroić w plastry, a suszone pomidory w paski. Na patelni rozgrzać olej, na nim zeszklić cebulę. Następnie dodać rozmaryn i pieczarki, podsmażyć na średnim ogniu. Pieczarki puszczą soki i składniki zaczną się podduszać, wówczas należy dodać ogórki i suszone pomidory. Wymieszać i dusić 10-15 minut, co jakiś czas mieszając. Miękkie warzywa doprawić do smaku solą i pieprzem i gotować jeszcze 10 minut.

3. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Naczynie żaroodporne lekko natłuścić olejem. Składniki zapiekanki układać naprzemiennie – spód naczynia wyłożyć połową porcji ugotowanego ryżu, następnie wyłożyć połowę porcji podduszonych warzyw. Ponownie wyłożyć ryż, wygładzić i na to druga porcja warzyw. Na wierzchu zapiekanki ułożyć ser i oprószyć ziarnami słonecznika.

4. Zapiekankę ryżową piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 30 minut najlepiej pod folią aluminiową, a po jej zdjęciu przez 10 minut dla zrumienienia sera. Upieczoną zapiekankę oprószyć natką pietruszki i podawać.

Smacznego!