Nowe przepisy traktuję jako okazję do nowych wyzwań kulinarnych, a przede wszystkim do dzielenia się nowymi, inspirującymi pomysłami na roślinne dania wolne od glutenu.

Pierwsze śniadanie na nowej stronie niech będzie wyjątkowe! Wytrawnych gofrów jeszcze nie było, więc tym chętniej napiszę właśnie o nich.

Do ich przygotowania użyłam trzech rodzajów mąk – ryżowej, jaglanej i ziemniaczanej, które doskonale radzą sobie w wegańskich wypiekach. Miękkość i puszystość gofrów gwarantuje połączenia mleka roślinnego z octem jabłkowym oraz dodanie sody oczyszczonej. Dodatek mielonego siemienia lnianego nie tylko podkręca błonnik, ale także zapewnia odpowiednie połączenie składników. Wypiekanie gofrów w bardzo rozgrzanej gofrownicy o mocy 1200 W i więcej sprawia, że gofry są chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Po prostu pyszne!

Wytrawne gofry szpinakowe najbardziej smakują mi w połączeniu z pastą z suszonych pomidorów z dodatkiem czosnku podanej na plastrach awokado. Na koniec dodaję plaster pomidora i kiełki jarmużu. To mój sposób na pyszne, ale także zdrowe śniadanie, z którym miło zaczyna się dzień!

Sprawdźcie same i sami!

Składniki:
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 300 ml mleka sojowego + 1 łyżka octu jabłkowego
  • ½ szklanki mąki ryżowej
  • ½ szklanki mąki jaglanej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
  1. Mleko połączyć z octem jabłkowym i odstawić na kilka minut. Mąki przesiać wraz z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodać siemię lniane, sól i wymieszać.
  2. Do pojemnika blendera wlać mleko, dodać olej i szpinak. Składniki zblendować. Następnie wsypać suche składniki i ponownie chwilę miksować do połączenia składników. Masę pozostawić na kilka minut, po czym wykładać partiami na rozgrzaną taflę gofrownicy. Piec kilka minut.
  3. Gofry szpinakowe podawać z ulubionymi pastami roślinnymi np. z suszonych pomidorów oraz dodatkiem awokado, pomidora i kiełek jarmużu.

Smacznego!