Słodkie święto drożdżowego ciacha! Tłusty czwartek, czyli pączki, pączusie, oponki, faworki i inne cuda smażone na głębokim tłuszczu dziś mają swój słodki i pyszny czas. Obok nich pojawiają się mniej rozpustne wypiekane słodkości, które nadziane pyszną konfiturą lub marmoladą warte są skosztowania!

Łyżka Stołowa w tym roku stawia na wegańskie pączusie pieczone, których ciasto skrywa w sobie gotowane ziemniaki, zapewniające świeżość i wilgotność wypieku oraz połączenie mąki owsianej i gotowej mieszanki mąk bezglutenowych. Drożdże z cukrem kokosowym i mlekiem sojowym doskonale wyrastają, a olej kokosowy sprawia, że ciasto drożdżowe błyszczy i jest elastyczne. Bardzo dobra struktura ciasta na pączki pozwala na ich bezproblemowy wypiek, jak również na pewno dobrze sprawdzi się także w wersji smażonej. Dodatek ulubionych konfitur lub marmolady sprawia, że pączusie są słodkie i smaczne tak jak być powinny!

Składniki:

*na 12-15 sztuk

  • 3 opakowania (7 g) drożdży
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka mąki owsianej
  • 250 ml mleka sojowego (o temperaturze 50-55 stopni)
  • 125 g mąki owsianej
  • 125 g mąki uniwersalnej Schar
  • 350 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 łyżki cukru kokosowego + ½ łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki płynnego oleju kokosowego
  • konfitura śliwkowa i z dzikiej róży
Przygotowanie:

1. Drożdże wsypać do miski, dodać cukier i wymieszać. W tym czasie podgrzać mleko – powinno być ciepłe, ale nie gorące. Wlać mleko, wsypać łyżeczkę mąki i całość wymieszać przy pomocy rózgi. Naczynie (bez przykrywania) odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut do wyrośnięcia drożdży.

2. Cukier kokosowy i waniliowy odmierzyć, a następnie zmielić na puder. Mąkę owsianą połączyć z mąką Schar’a i cukrem pudrem. Świeżo ugotowane ziemniaki dokładnie rozgnieść lub przecisnąć przez praskę, po czym dodać do mąki. Ciasto wyrabiać mikserem z końcówką haka przez 5 minut lub ręcznie przez 10 minut. Następnie wlać wyrośnięte drożdże i ponownie miksować przez 5-10 minut lub wyrabiać ręcznie przez 10-15 minut. Na koniec stopniowo dodawać płynny olej kokosowy i dalej wyrabiać ciasto.

Miskę nakryć bawełnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 60-90 minut .

3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę delikatnie podsypaną mąką ziemniaczaną i rozwałkować na grubość 1-1,5 cm, po czym wykrawać szklanką okręgi. Na środek każdego nanieść łyżeczkę konfitury lub innego nadzienia, a następnie delikatnie wyrabiając ciasto w palcach zlepić boki i lekko turlać w dłoni. Uformowany pączki ułożyć w kilkucentymetrowych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, po czym nakryć ją bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.

4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Przed pieczeniem pączki można posmarować mlekiem sojowym, a następnie umieścić blaszkę z pączkami rozgrzanym piekarniku. Wegańskie pączusie piec przez 15-20 minut (można na ostatnie 5 minut włączyć termoobieg). Pączki studzić na kratce, a następnie oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.

Smacznego!