Nareszcie jest! Nowy przepis niesie z sobą pomysł na gęsty i aksamitny wegański sos pieczarkowy o wyrazistym i doskonałym smaku. Klasyczne połączenie podsmażonej, żółtej cebuli z większymi kawałkami pieczarek doskonale łączy się w pieprznym sosie na bazie naturalnego tofu z dodatkiem nieaktywnych drożdży, które nadają mu delikatnie serowego posmaku. Wyśmienity, gęsty i idealnie komponujący się z ryżem, ziemniakami czy makaronem jest moim najświeższym pomysłem na szybki w przygotowaniu obiad, który z dodatkiem gotowanych warzyw będzie prawdziwą ucztą dla Ciebie, Twoich bliskich i podniebienia!

Poza tęsknotą, jaką odczuwałam, nie mogąc być tu tyle czasu, ile chciałabym i chcąc trochę pocieszyć siebie i Was po długiej, choć nieplanowanej rozłące, spieszę dodać, że wegański sos pieczarkowy na naturalnym tofu jest warty spróbowania i pełen mojej miłości do dobrego jedzenia i do Was!

Składniki:
  • 500 g pieczarek
  • 1 żółta cebula
  • 1 kostka naturalnego tofu
  • 250 ml wody lub mleka roślinnego
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • ½ łyżeczki estragonu
  • ½ łyżeczki oregano
  • sól himalajska
  • sporo świeżo mielonego pieprzu czarnego
  • olej rzepakowy/kokosowy
Przygotowanie:

1. Cebulę obrać i poszatkować. Pieczarki oczyścić, a następnie pokroić na większe kawałki np. na ćwiartki. W głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać olej, a następnie wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać pieczarki i podsmażać. Następnie doprawić solą i pieprzem i dusić na średniej wielkości ogniu przez 10-15 minut.

2. W tym czasie do zblendować na gładko tofu wraz wodą lub mlekiem oraz ziołami i pieprzem, solą. Zmiksowane składniki wlać do pieczarek, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień pod garnkiem, a następnie sos doprawić do smaku solą i pieprzem, po czym dokładnie wymieszać i gotować bez przykrycia do zgęstnienia sosu – około 10 minut.

3. W tym czasie warto pomyśleć o dodatkach! Wegański sos pieczarkowy na naturalnym tofu doskonale smakuje z ryżem, makaronem, a także ziemniakami – wszystko zależy od tego, na jaki dodatek masz dziś ochotę. Mi najbardziej smakuje w towarzystwie ryżu i gotowanych brokułów.

Smacznego!