Czasami jest tak, że jakiś smak lub danie chodzi za nami i tylko czeka na naszą reakcję. Właśnie tak było ze mną i kapuśniakiem. Cierpliwie czekał i się doczekał!

Zaczęło się miesiąc temu, gdy w czasie spotkania z przyjaciółką, skusiłam się na kapuśniak w jednym z wegetariańsko-wegańskich barów. Choć był smaczny, to niemniej jednak nie nasycił mojego apetytu na zupę z kwaszonki i tak postanowiłam, że zrobię własną.
Niemniej jednak w przypływie innych zadań przygotowanie zupy odłożyło się samo, aż do momentu, w którym moja Teściowa sprezentowała mi trzy słoiki najlepszej kapusty kiszonej w mieście, jak nie w województwie. Prawdziwy handmade, sztos i wypas! Najlepsza kapusta jaką można podżerać sama, jak i do czegoś. Posiadanie trzech słoików tego cuda stało się okazją idealną do gotowania!
W ten oto sposób dziś dzielę się z Wami przepisem na mój ulubiony, własny, wegański kapuśniak na domowej kapuście kiszonej.

Jest pyszny i warty oczekiwania! Sprawdźcie same i sami.

Składniki:

Bulion roślinny

  • 1 mniejszy seler
  • 1 pietruszka
  • 4 marchwie
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 sztuk ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki bezglutenowego sosu sojowego
  • 1 ½ l wody

 

Kapuśniak

  • 3 ziemniaki + ½ l wody
  • mała garść suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 600 g kiszonej kapusty
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:

1. Warzywa korzeniowe obrać i umyć, po czym umieścić w garnku. Seler przeciąć na pół, a pozostałe warzywa pozostawić w całości. Czosnek obrać z łupin i włożyć do pozostałych składników. Dodać ziela angielskie, liście laurowe oraz sól i pieprz. Wlać olej i sos sojowy, a na koniec dolać 1 ½ litra zimnej wody. Bulion zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować, aż warzywa zmiękną.
2. W tym czasie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Ziemniaki zalać ½ litra wody i odstawić. Gdy warzywa z bulionu będą miękkie, wlać wodę z ziemiankami, dodać suszone grzyby i całość zagotować. Następnie wyjąć z wywaru 2 marchwie, pietruszkę i seler (warto wykorzystać je do przygotowania sałatki lub pasztetu). Pozostałe marchwie pokroić i ponownie wrzucić do wywaru. Gotować na średnim ogniu.
3. W tym czasie cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Następnie dodać do niej kapustę kiszoną (opłukaną, jeśli jest zbyt kwaśna oraz rozdrobnioną, jeśli jest pasma są zbyt długie) i podsmażyć. Później dodać paprykę wędzoną oraz mielony kminek, wymieszać i ponownie krótko podsmażać.
4. Przygotowaną kapustę przełożyć do garnka z bulionem i ponownie zagotować na średnim ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i gotować do miękkości kapusty. Na koniec dodać posiekany ząbek czosnku oraz doprawić do smaku solą i pieprzem, krótko pogotować.
Smacznego!