Już jutro rozpoczyna się kalendarzowa wiosna i choć ostatnie dni były mroźne, to jednak wiosenne słońce sprawiło, że były milsze. Na nowo zatęskniłam za piękną pogodą! Dziś niestety za oknami hula zima. Pada śnieg, wieje wiatr i jest ciemno… Niemniej jednak idąc do domu, chciałam znaleźć w panującej aurze coś pozytywnego. I tak uznałam, że pasuje idealnie do tego, by podzielić się z Wami przepisem na wegańską wersję zapiekanki pasterskiej. Wyjęta prosto z pieca ogrzeje Was i nasyci do pełna!

Cottage pie lub Shepard’s pie, czyli wiejska lub pasterska zapiekanka łączy w sobie proste smaki oraz łatwość wykonania. Podduszone warzywa wraz z granulatem sojowy stają się smakowitą bazą, która następnie nakryta warstwą ziemniaczanego puree i zapieczona staje się daniem idealnym na taką pogodę.  Zapraszam Was na proste, syte i niezwykle smaczne dani inspirowane pogodą.

Składniki:

*na naczynie o wymiarach 20×20 cm lub 20×25 cm

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • 2 łodygi selera
  • 700 g ziemniaków
  • natka pietruszki
  • 1 puszka pomidorów bez skóry
  • ½ szklanki bulionu roślinnego
  • 170 g granulatu sojowego lub kostki
  • 1 l bulionu
  • 10 g przyprawy do mielonego
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżeczki pasty paprykowej (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • kilka łyżek mleka roślinnego
  • łyżka oleju kokosowego lub wegańskiej margaryny
  • świeżo mielone sól i pieprz czarny
Przygotowanie:
  1. Litr bulion warzywnego podgrzać, a następnie dodać granulat sojowy i gotować 5 minut. Odcedzić, pozostawiając wywar do późniejszego wykorzystania.
  2. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w ćwiartki. Zalać zimną wodą, osolić i gotować około 15 minut. Miękkie ziemianki odcedzić i odparować. Do odparowanych i gorących ziemniaków dodać łyżkę tłuszczu roślinnego oraz wlać podgrzane mleko roślinne. Wszystkie składniki ugnieść i wymieszać tak, aby powstała aksamitna masa. Gotowe puree ziemniaczane doprawić świeżo mieloną solą i czarnym pieprzem. Garnek nakryć folią spożywczą i odstawić na czas przygotowania farszu.
  3. Warzywa obrać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, po czym podsmażyć cebulę z czosnkiem wraz z przyprawami do mielonego, ostrą papryką i pastą paprykową. Następnie dodać seler naciowy i marchew. Warzywa podsmażać na średnim ogniu przez 5-7 minut, mieszając co jakiś czas. Dodać ugotowany granulat sojowy, wymieszać i podsmażać kilka minut. Następnie dodać pomidory wraz z sokiem i ½ szklanki bulionu. Wszystkie składniki wymieszać, zagotować, po czym dusić pod przykryciem 5-7 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać odcedzony z zalewy groszek i poszarpaną natkę pietruszki, wymieszać i gotować 5 minut pod przykryciem na małym ogniu.
  4. Naczynie do zapiekania lekko natłuścić, po czym przełożyć farsz warzywno-sojowy. Na wierzchu ułożyć puree ziemniaczane. Naczynie z zapiekanką pasterską umieścić na ruszcie włożonym papierem do pieczenia, po czym wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 30-45 minut. Wegańską zapiekankę pasterską wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut, po czym nakładać na talerze przy pomocy większej łyżki. Podawać w towarzystwie ulubionych surówek lub gotowanych warzyw.

Smacznego!