Kalendarzowa zima trwa, więc treściwe zupy są nadal mile widziane. Jedną z nich jest wegańska grochówka, która wędzony smak i zapach zawdzięcza owocom jałowca i wędzonej papryce. One w połączeniu z ziołami – majerankiem, cząbrem, tymiankiem, rozmarynem, liściem laurowym i zielem angielskim – oraz z cebulą i czosnkiem zapewnia głęboki i bogaty smak zupy. Warzywa korzeniowe i groch gwarantują jej treściwość, a wolne gotowanie zapewnia bogactwo smaku i aromatu.

Czujcie się zaproszenie na miskę gorącej, wyśmienitej zupy, w której niczego Wam nie zabraknie! Łyżki w dłoń!

Składniki:
  • 3 szklanki grochu łuskanego (połówek) moczonego przez noc w ok. 2 l wody
  • 2 cebule
  • 1 biała część pora
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 4 kulki jałowca
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 marchwie
  • 1 korzeń pietruszki
  • ½ korzenia selera
  • 3-4 mniejsze ziemniaki
  • 1 ½ l wody od moczenia grochu
  • 1 ½ l wody przegotowanej
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżeczki cząbru
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • pieprz czarny (bez soli)
  • na koniec:
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
Przygotowanie:

1. Połówki łuskanego grochu wsypać do większej miski i zalać 2 litrami wody. Zostawić na całą noc w wodzie. Następnego dnia Groch odcedzić, odlewając 1 ½ litra wody do gotowania zupy.

2. Warzywa umyć, obrać i wszystkie pokroić przed przystąpienie do gotowania. Cebulę, czosnek i białą część pora drobno poszatkować. Marchwie, korzeń pietruszki i selera oraz ziemniaki pokroić w kostkę.

3. Do większego garnka wlać olej i rozgrzać go na średniej wielkości ogniu. Wrzucić liście laurowe, ziela angielskie i kulki jałowca i podsmażyć kilka minut. Następnie dodać tymianek, rozmaryn, cząber, majeranek oraz wędzoną paprykę i ponownie krótko podsmażyć na niedużym ogniu, cały czas mieszając. Do ziół i przypraw dodać poszatkowane warzywa cebulowe – cebulę, czosnek i por – podsmażać kilka minut. W następnej kolejności rzucić warzywa korzeniowe – marchwie, seler, pietruszkę i ziemniaki i także chwilę podsmażyć, mieszając co jakiś czas. Wsypać pieprz czarny, a następnie namoczony groch. Całość wymieszać, po czym zalać wodą po moczeniu grochu i wodą przegotowaną.

4. Zupę zagotować na średniej wielkości ogniu pod przykryciem, po czym łyżką usunąć szumy i gotować bez przykrycia 20-30 minut. Następnie zmniejszyć ogień i gotować zupę pod przykryciem na wolnym ogniu bez pośpiechu przez kilka godzin – podobnie jak wegański rosół, aby wszystkie smaki przegryzły się, a groch i warzywa stały się miękkie. Potrwa to około 3 godzin.

5. Na koniec gotowania grochówki, gdy groch i warzywa są miękkie należy dodać 1 łyżkę majeranku, 1 drobno pokrojony ząbek czosnku i sól. Majeranek i czosnek wzbogacą smak zupy, natomiast soli nie powinno się dodawać wcześniej, ponieważ groch może pozostać twardy. Wszystkie składniki wymieszać i gotować jeszcze kilka minut, po czym posmakować i ewentualnie doprawić zupę pieprzem i solą. Wegańską grochówkę nalewać do głębokich talerzy lub misek i podawać z pieczywem lub bez.

Smacznego!