Wielkanoc coraz bliżej! Na dworze robi się wiosennie – widać pierwsze pąki na drzewach i krzewach, pojawiają się kuszące nowalijki, a słoneczna pogoda zachęca do spacerów. Robi się pięknie… żółto i zielono!

W naszym domu czuć wiosnę! Bratki czekają na sadzenie i wkrótce rozkwitną na balkonie, a żonkile i hiacynty cieszą oczy w domu. Przez otwarte okno słuchać śpiew ptaków, a nam i psom wraca energia do hasania po jesienno-zimowej aurze. Lubię ten czas!

Już jutro wyjeżdżam z moim młodymi ludźmi na trzy dni do zielonej szkoły. Będziemy poznawać tajniki ziołolecznictwa, zdobywać wiedzę o życiu bobrów, a także bliżej poznawać nasz ekosystem. Czekają na nas liczne atrakcje, wśród których nie zabraknie wypieku własnoręcznie przygotowanych bułek, malowania na szkle i wielu, wielu innych. Z moimi młodymi odkrywczyniami i odkrywcami świat jest fantastyczny!

Zanim jednak wyruszę, podsyłam Wam kolejny przepis. Tym razem będzie świątecznie! I choć na blogu jest wiele pysznych propozycji na Wielkanoc, to jednak z przyjemnością dzielę się z Wami przepisem na świąteczny sernik na wypasionym spodzie – kruchym, czekoladowym, z wiśniami i skórką cytrynową. Razem z puszystym, delikatnym i aksamitnym sernikiem sprawia, że klasyczne ciasto nabiera charakteru i kusi wybornym swoim smakiem.

Bezglutenowy sernik na wypasionym spodzie jest moją pyszną propozycją dla Was na świąteczny czas.

Składniki:

*na formę o średnicy 24 cm

Spód

  • 100 g wiśni bez pestek
  • 70 g płatków migdałowych
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 70 g płynnego oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżka skórki cytrynowej
  • ¼ szklanki (55 g) mąki jaglanej
  • ¼ szklanki (55 g) mąki ryżowej
  • ¼ szklanki (55 g) mąki ziemniaczanej
  • 1 ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1 jajko od kur z chowu na wolnym wybiegu

 

Sernik

  • 1 kg twarogu (użyłam firmy Delfiko)
  • 250 g jogurtu greckiego (użyłam firmy Pilos)
  • 5 jajek od kur z chowu na wolnym wybiegu
  • 1 laska wanilii
  • 50 g zmielonego ksylitolu
  • W przygotowywaniu sernika bardzo ważna jest temperatura produktów, dlatego produkty powinny zostać wcześniej wyjęte z lodówki na kilka godzin przed miksowaniem i pieczeniem, a najlepiej na całą noc – dzięki temu mają one temperaturę pokojową, a w czasie pieczenia sernik zbyt szybko nie wyrasta.
Przygotowanie:
  1. Wiśnie odcedzić z zalewy, a następnie pokroić. W kąpieli wodnej rozpuścić olej kokosowy, ksylitol i czekoladę, po czym dodać ekstrakt z wanilii oraz syrop z agawy. Składniki wymieszać i pozostawić do przestudzenia. Do miski wsypać przesiane mąki, dodać proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól oraz skórkę cytrynową. Wszystko wymieszać. Następnie dodać roztopioną czekoladę, pokrojone wiśnie. Wymieszać i wówczas dodać jajko. Ponownie połączyć składniki, tworząc kulę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i stawić na 15 minut do lodówki. Następnie ciasto rozłożyć na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać wierzch i gdzieniegdzie nakłuć widelcem. Formę pozostawić na kuchennym blacie.
  2. Piekarnik rozgrzać do 165-170 stopni (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Na spodzie piekarnika umieścić naczynie z gorącą wodą, która będzie parowała i dzięki temu sernik upiecze się równomiernie, rozwarstwień i opadania, a także będzie delikatny i wilgotny.
  3. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka miksować, dodając stopniowo puder z ksylitolu. Ubijać, aż masa stanie się jasna i puszysta. Nadal miksując, należy dodawać po łyżce zmielony twaróg i jogurt grecki (na zmianę). Na koniec dodać ziarna wanilii. Gdy masa serowa będzie gotowa, należy bić białka na sztywno, dodając pod koniec ubijania szczyptę soli. Następnie białka połączyć delikatnie, okrężnymi ruchami z masą serową. Na koniec wyłożyć masę na przygotowany spód, wyrównać wierzch.
  4. Formę z ciastem umieścić w piekarniku półkę nad naczyniem z gorącą wodą – najlepiej niżej niż połowa piekarnika. Sernik piec przez 50-60 minut, po czym wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Po 15 minutach drzwiczki piekarnika rozchylić szerzej, po czym studzić ciasto w piekarniku przez kolejne 45 minut. Po tym czasie wyjąć sernik z piekarnika i odstawić na kratkę. Pozostawić do całkowitego wystudzenia, po czym dobrze jest wyjąć go z formy i przenieść do plastikowego pojemnika oraz schłodzić go w lodówce.

Wesołych i smacznych Świąt!