Miej obiad z dyni! Dosłownie!

Dzisiejszy przepis jest moim najnowszym sposobem na zdrowe i smaczne radzenie sobie z niedoczasem. Ostatnio zadania do wykonania mnożyły się z dnia na dzień, niemniej jednak nie zapominałam o tym, by posilić swoje ciało i doładować się dobrą energią.

Tak więc z myślą o sobie i swoim dobrym samopoczuciu przygotowałam wyśmienity i nieskomplikowany sos dyniowy, który wraz z cebulą i pieczarkami smakuje obłędnie. Delikatny, kremowy i gęsty sos dyniowy z dodatkiem rukoli, która podkreśla jego charakter oraz w połączeniu z pełnowartościowym błonnikiem, wypełni Was dobrem i uzupełni siły do pracy.

Mi pomogło i smakowało, więc tym chętniej dzielę się z Wami przepisem na roślinne i pełne smaku spaghetti z dyniowym sosem i pieczarkami!

Składniki:
  • 1 dynia hokkaido
  • 500 g pieczarek
  • 1 żółta cebula
  • ½ łyżeczki tymianku
  • sól himalajska
  • świeżo mielony pieprz czarny
  • około ¼ szklanki wody
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • bezglutenowy makaron spaghetti
  • rukola
Przygotowanie:

1. Dynię przekroić na pół, a następnie wydrążyć środek, usuwając włókna wraz z pestkami. Dynię okroić nożem, usuwając z niej skórę, po czym miąższ pokroić na drobne kawałki. Umieścić w garnku wraz z wodą i gotować na niewielkim ogniu, aż warzywo zmięknie.

2. W międzyczasie oczyścić pieczarki, a następnie pociąć je na większe kawałki. Cebulę obrać i poszatkować. Na patelni rozgrzać olej, a następnie podsmażyć cebulę. Do podsmażonej cebuli dodać tymianek, po czym pieczarki i całość wymieszać. Podsmażać kilka minut, a następnie zmniejszyć ogień i dusić do miękkości grzybów.

3. Miękkie kawałki dyni zblendować na gładki krem, a następnie dodać do niego podsmażone pieczarki. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, po czym gotować 10-15 minut aż składniki połączą się.

4. Bezglutenowy makaron spaghetti ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, pamiętając przy tym, aby w czasie odlewania makaronu zostawić trochę wody po gotowaniu do wymieszania z sosem.

Ugotowany makaron przenieść na talerz lub do garnka z sosem, po czym wlać 2-3 łyżki wody po gotowaniu makaronu i całość dokładnie wymieszać. Gorące spaghetti z dyniowym sosem i pieczarkami nakładać na talerze i posypać rukolą.

Smacznego!