Ostatni w tym roku przedświąteczny przepis Łyżki Stołowej łączy w sobie dwa pyszne i klasyczne ciasta – sernik i makowiec. Lekki makowy spód wypełniony ulubionymi bakaliami idealnie komponuje się z puszystym, aksamitnym sernikiem.

Seromak to wyśmienita propozycja dla tych z Was, którzy chcą zaoszczędzić czas, a przy tym zjeść coś wyśmienitego. Łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto smakuje i wygląda pysznie!

Składniki

Masa makowa:

  • 850 g bezglutenowej masy makowej (np. marki Helio)
  • 5 jajek od kur z chowu na wolnym wybiegu*
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub z tapioki
  • po około 50 g ulubionych bakalii – wiórków kokosowych, migdałów, orzechów laskowych, suszonych wiśni/moreli/rodzynek
  • 2 rządki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu mielonego (używam twarogu „Delfiko” firmy STARCO)*
  • 250 g jogurtu typu greckiego (używam Pilos)*
  • 5 jajek od kur z chowu na wolnym wybiegu*
  • 1 bezglutenowy budyń śmietankowy
  • 50 g mielonego ksylitolu + ewentualnie do dosłodzenia
  • szczypta soli

*jajka, twaróg i jogurt o temperaturze pokojowej, ponieważ w przygotowywaniu sernika bardzo ważna jest temperatura produktów.  Powinny one zostać wcześniej wyjęte z lodówki na kilka godzin przed miksowaniem i pieczeniem, a najlepiej na całą noc – dzięki temu w wysokiej temperaturze nie będą narażone na zbyt szybkie wyrastanie i pękanie.

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Formę – okrągłą o średnicy 23-24 cm lub kwadratową o boku 25 cm – wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Bakalie wraz z czekoladą drobno pokroić. Do misy miksera przełożyć masę makową. Miksować na wolniejszych obrotach, stopniowo dodając po jednym jajku, po dodaniu którego mieszać przez minutę. W ten sam sposób dodać następne cztery jajka. Po czym dodać przygotowane bakalie i krótko miksować. Na koniec wsypać przesianą mąkę wraz ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia, a potem połączyć składniki.

Masę makową wyłożyć do przygotowanej formy i wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 10 minut, po czym wyciągnąć i wylać na masę makową przygotowaną masę serową.

3. Po wyjęciu z piekarnika masy makowej należy na spodzie piekarnika umieścić naczynie z gorącą wodą, która będzie parowała i dzięki temu sernik upiecze się równomiernie, bez pęknięć, przypaleń, rozwarstwień i opadania, a także będzie delikatny i odpowiednio wilgotny.

4. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka miksować, dodając stopniowo puder z ksylitolu. Ubijać, aż masa stanie się jasna i puszysta. Nadal miksując należy dodawać np. po łyżce zmielony twaróg i jogurt grecki na zmianę z budyniem (proszkiem).

Gdy masa będzie gotowa, ubić białka na sztywno, dodając pod koniec szczyptę soli. Następnie białka połączyć delikatnie, okrężnymi ruchami z masą serową. Na koniec wyłożyć masę na spód makowy, wyrównać wierzch, po czym umieścić formę w piekarniku półkę nad naczyniem z gorącą wodą – najlepiej niżej niż połowa piekarnika. Seromak piec przez 50-60 minut, po czym wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Po 10-15 minutach drzwiczki piekarnika rozchylić szerzej i studzić piekarnik przez 30-45 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto i odstawić na kratkę, po czym pozostawić do całkowitego wystudzenia. Najlepiej wstawić seromak na noc do lodówki. Przed podaniem można ozdobić ciasto roztopioną czekoladą lub oprószyć pudrem z cukru trzcinowego lub ksylitolu.

Smacznych i wesołych Świąt!