Deszczowa pogoda, a do tego przeziębieniowa aura wiszą w powietrzu. No cóż, idzie jesień!

W drodze do domu postanowiłam, że dziś ugotuję zupę, która w zdrowy i pyszny sposób rozgrzeje mnie i ochroni przed ewentualnymi wirusami. Plan był prosty, ma być szybko i skutecznie. Pod nóż poszły bataty i marchewki! Sięgnęłam również po świeży imbir, czosnek, chili oraz szalotkę, chcą wzmocnić swoją odporność. W lodówce, w słoiku czekał specjalnie na tę okazję roślinny bulion, więc wszystko było gotowe!

Chwila w odosobnieniu, a tym samym czas dla mnie i już mogłam zabierać się za blendowanie. Hyc i krem z batatów i marchwi gotowy. Dla podkreślenia smaków dodałam octu balsamicznego i odrobinę soli. Na koniec jeszcze natka pietruszki, czyli najlepsza dawka witaminy C i łyżka w dłoń! Było pysznie, ostro i rozgrzewająco.

O tak, to krem idealny na jesienno-zimowe dni!

Składniki:
  • 2 bataty
  • 7 chudych marchewek
  • pęczek szalotek
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili (bez pestek)
  • 0,5-1 cm imbiru
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1,5 l roślinnego bulionu
  • sól himalajska lub morska
  • ¾ – 1 łyżka octu balsamicznego
  • natka pietruszki
Przygotowanie:

1. Wszystkie warzywa umyć i przygotować przed rozpoczęciem gotowania. Bataty i marchewki obrać, a następni pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek i imbir obrać, a z papryczki chili usunąć pestki, po czym drobno pokroić. Szalotkę – wyłącznie białą i lekko zieloną część poszatkować.

2. W większym garnku rozgrzać olej rzepakowy, a następnie podsmażyć na nim szalotkę, czosnek, imbir i chili. Po chwili dodać marchew i bataty, całość dokładnie wymieszać. Podsmażać kilka minut, mieszając od czasu do czasu, a następnie zalać ciepłym bulionem i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i uchylić pokrywę garnka, a następnie gotować do miękkości warzyw.

3. Ugotowaną zupę lekko przestudzić, a następnie zblendować na gładki krem. Ponownie podgrzać. Na koniec doprawić do smaku octem balsamicznym i solą, po czym dokładnie wymieszać. Rozgrzewający krem z batatów i marchwi podawać oprószony natką pietruszki najlepiej w wyższych miskach lub głębokich kubach.

Smacznego!