Czujecie..? Zbliżają się Święta!

Dziś obchodzimy Mikołajki, czas drobnych prezentów i przyjemności, a także dla niektórych to dzień rozpoczynający przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia.

Z tej okazji dla wszystkich tych, którym zdrowe i pyszne jedzenie sprawia przyjemność, a życie wolne od glutenu i mięsa jest miłe i dobre dla ciała i ducha Łyżka Stołowa prezentuje przepis na wegańskie i bezglutenowe pierogi wigilijne.

Wypełnione po brzegi farszem z kapusty kiszonej i leśnych grzybów są pyszne! Plastyczne i elastyczne ciasto powstałe z połączenia mąki owsianej, ziemniaczanej i jaglanej ma piękny kolor, a dodatek siemienia lnianego doskonale spaja ciasto, dzięki czemu jest idealne na pierogi.

Ho, ho, ho! Niech staną się pyszne święta!

Składniki:

*na 45 sztuk

Ciasto

  • 1 ½ szklaki mąki owsianej
  • ½ szklanki mąki jaglanej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • ¼ – ½ łyżeczki soli himalajskiej
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 ½ szklanki gorącej wody

 

Farsz

  • 1 szklanka suszonych grzybów leśnych
  • 1 żółta cebula
  • około 300-400 g kapusty kiszonej
  • świeżo mielony pieprz czarny
  • ½ – 1 łyżka oleju roślinnego
Przygotowanie:

Farsz

1. Grzyby leśne zalać wrzątkiem i odstawić najlepiej na 2 godziny. Po tym czasie grzyby wyłowić z wody i drobno pokroić, natomiast wodę pozostawić.

2. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej roślinny, a następnie podsmażyć cebulę. W tym czasie kapustę kiszoną przeciąć kilka razy, aby kawałki były drobniejsze. Do cebuli dorzucić grzyby i chwilkę podsmażyć. Po czym dodać kapustę kiszoną i całość dokładnie wymieszać. Zmniejszyć ogień i dusić przez kilka minut. Następnie wlać wodę po moczeniu grzybów, uważając, aby nie wlać ewentualnych zanieczyszczeń w tym piasku. Na koniec składniki doprawić pieprzem i dokładnie wymieszać. Dusić pod przykryciem, aż farsz będzie miękki i aromatyczny, co jakiś czas mieszając. Woda i sok z farszu powinny stopniowo odparować w trakcie duszenia, ale farsz nie powinien być też zbyt suchy.

3. Na koniec farsz doprawić do smaku, po czym zdjąć pokrywę i ostudzić.

Ciasto

1. Mąki przesiać do miski, dodać sól i mielone siemię lniane, o czym wymieszać. Mieszając, stopniowo wlewać gorącą wodę, aż ciasto będzie spójne i elastyczne. W tym celu można posłużyć się robotem kuchennym z końcówką w kształcie haka.

2. Wyrobione ciasto podzielić na dwie części. Jedną przenieść na oprószoną mąką ziemniaczaną stolnicę, a drugą pozostawić w misce, którą należy nakryć bawełnianą ściereczką.

Ciasto na stolnicy rozwałkować – ciasto na pierogi nie powinno być zbyt grube, a następnie za pomocą szklanki wycinać po kolei koła. Kawałek ciasta umieścić na lewej dłoni, łyżeczką nanieść farsz, a następnie ciasto delikatnie złożyć i skleić ranty palcami (wersja dla praworęcznych). Sklejony pierożek odłożyć na tacę lub sylikonową stolnicę i nakryć bawełnianą ściereczką. Z następnymi pierogami, jak i porcją ciasta postępować w ten sam sposób. Mi udało się zrobić 47 pierogów i idealnie starczyło mi farszu.

3. Bezglutenowe pierogi najlepiej smakują przygotowane na świeżo, ale można je również zamrozić lub podsmażać na patelni. W tym celu przygotowane pierogi należy obgotować w osolonym wrzątku – porcjami po 5-7 pierogów wrzucać do wrzątku i krótko gotować po wypłynięciu na powierzchnię. Następnie wyłowić łyżką cedzakową i odłożyć na szklaną deskę lub talerz wyłożony folią spożywczą lub natłuszczony olejem. Odstawić do przestudzenia, po czym przełożyć do pojemnika i trzymać w lodówce do dwóch-trzech dni lub partiami wkładać do zamrażalnika, aby się nie posklejały. Dopiero zamrożone pierogi przekładać do pojemnika i przechowywać w zamrażalniku.

Smacznych Świąt!