Dzień Owsianki już jutro!

Jestem ciekawa, kto Was zabierze ją z sobą? A kto pójdzie o krok dalej i podzieli się nią z innymi? Oby było nas jak najwięcej!

Owsiankę można oczywiście ugotować, ale także upiec! Przepisem na owsiane ciacho dzieliłam się z Wami już jakiś czas temu i tu go znajdziecie http://www.lyzkastolowa.pl/owsiane-ciacho/. Niemniej jednak poczułam się zachęcona obchodami Dnia Owsianki i działaniami Mary’s Meal Polska do tego, by upiec coś nowego! Będzie szybko i przyjemnie, a przede wszystkim smacznie.

Owsiana babeczka, choć wydaje się krucha, to jest naprawdę solidna! Wypełniona bananami, orzechami, wiórkami kokosowymi i kawałkami gorzkiej czekolady, a przede wszystkim mielonymi płatkami owsianymi będzie Was kusić nie tylko w porze śniadaniowej. Inspirowana amerykańskim klasykiem Banana Bread nie ma nic wspólnego z pieczywem, a raczej słodkim wypiekiem, który można jeść palcami, kruszyć nim po talerzyku, dobrze się przy tym bawiąc. Bo w końcu nie chodzi o przygotowanie czegoś niezwykłego, a prostego i dobrego!

Składniki:

*na keksówkę o dł. 30 cm lub mniejszą

  • 3 banany
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2-3 łyżki syropu klonowego (lub syropu z agawy czy miodu)
  • 250 ml mleka roślinnego (np. sojowego)
  • 2 ½ szklanki płatków owsianych (zmielonych lub nie)
  • 1 ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka naturalnego kakao
  • 2 rządki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki orzechów włoskich/laskowych
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

 

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane można zmielić na mąkę lub wsypać bezpośrednio do miski, po czym dodać banany, mleko roślinne, masło orzechowe, olej, syrop klonowy i całość zblendować na jednolitą, gęstą masę.
  2. Następnie do ciasta dodać proszek do pieczenia, sodę, sól i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać cynamon, kakao, wiórki kokosowe oraz pokrojoną na kawałeczki czekoladę i rozdrobnione orzechy. Całość dokładnie wymieszać.
  3. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przelać do niej ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach 25-35 minut, do suchego patyczka.

 

Smacznego!