Ekspresowa zupa, czyli gęsty i pożywny krem z warzyw. Moje sprawdzone i najlepsze danie na szybki obiad lub kolację, kiedy chcemy zjeść dobrze i zdrowo, a przy tym przygotować coś w mig.

Między jednymi zajęciami a drugimi wpadłam do domu i wiedziałam, że czas na zupę krem! Delikatny smak kalafiora zaostrzyłam porem, a na koniec smak zupy przełamałam nutą sezamu. Wyszło pysznie!

Obiad zjedzony, od razu zrobiło mi się cieplej i energia wróciła, więc można realizować się dalej! A po powrocie do domu, kto wiem, może skuszę się na jeszcze jedną miseczkę warzywnego kremu… A Ty dasz się skusić?

Składniki:
  • 1 grubszy por
  • 1 większy kalafior
  • 1 ¼ bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • świeżo mielony pieprz czarny i sól himalajska
  • ziarna sezamu i olej sezamowy do podania
Przygotowanie:

1.Warzywa umyć, po czym białą i jasnozieloną część pora pokroić w talarki, a kalafior podzielić na różyczki.

2. W garnku rozgrzać olej, a następnie podsmażyć na nim por. Po kilku minutach dodać różyczki kalafiora i wymieszać. Podsmażone warzywa zalać bulionem warzywnym i gotować na średnim ogniu do miękkości. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem, po czym dokładnie rozdrobnić blenderem na krem.

3. Krem porowo-kalafiorowy nalewać do misek lub głębokich talerzy i skropić olejem sezamowym oraz oprószyć ziarnami sezamu.

Smacznego!