Gorąca i pełna warzyw zupa dobrze Was posili! Jesienne dni potrafią być wietrzne i deszczowe i choć taki ich urok, to jednak nam ciężko się z tym pogodzić. Nie wyobrażam sobie jednak, by zrezygnować z aktywnych popołudni i nie tylko ze względu na nasze psy. Listopadowe spacery oraz zajęcia na świeżym powietrzu umili Wam pyszna i pożywna kalafiorowo-kalarepowa zupa z ryżem. Delikatna w smaku zupa na wywarze z warzyw ogrzeje Was, a smukłe ziarenka ryżu sprawią, że zjecie lekko i odżywczo. Z tą zupą jesienne wojaże nie będą Wam straszne!

Składniki:
  • 1 średniej wielkości kalafior
  • 1 kalarepa
  • 2 marchwie
  • 1 pietruszka
  • ¼ selera
  • zielona część pora
  • liście od selera
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • świeżo mielony pieprz czarny
  • sól morska
  • 1,5-1,75 l wody
  • ½ szklanki ryżu basmati
  • świeży koperek
Przygotowanie:

1. Kalarepę, marchwie, korzeń pietruszki i selera obrać ze skóry i opłukać pod wodą. Por i liście selera dokładnie umyć. Różyczki kalafiora odciąć i pozostawić do późniejszego wykorzystania, a łodygę wykorzystać do gotowania bulionu. Do większego garnka włożyć oczyszczone i umyte warzywa oraz liście, dodać ziela angielskie, liście laurowe oraz pierz czarny i sól. Składniki zalać zimną wodą i gotować pod lekko uchyloną pokrywką na średniej wielkości ogniu, aż warzywa zmiękną, a wywar stanie się esencjonalny.

2. W czasie gotowania bulionu należy odmierzyć ryż i przesypać ziarna na sitko. Przez chwilę płukać pod bieżącą wodą, aby zmyć z nich nadmiar skrobi. Ryż zalać ¾ szklanki wody i lekko osolić. Zawartość garnka doprowadzić do wrzenia, po czym szybko zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie wyłączyć ogień i pozostawić przykryty garnek na kolejne 5 minut. Dopiero po tym czasie można otworzyć garnek i przemieszać ryż.

3. Z ugotowanego bulionu należy wyjąć warzywa. Por i liście selera dobrze odcisnąć na sitku, po czym wyrzucić. Pozostałe jarzyny pokroić w drobną kostkę. Do gotującego się bulionu (bez warzyw) wrzucić różyczki kalafiora i gotować je przez kilka minut, dodać do nich również suszony lubczyk i całość zagotować. Po zagotowaniu bulionu z kalafiorem i ziołami należy z powrotem dodać pokrojone warzywa i całość dokładnie wymieszać. Gotować kilka minut. Na koniec do zupy kalafiorowo-kalarepowej dodać ugotowany ryż i całość ponownie zagotować. Zupę doprawić do smaku solą, pierzem oraz świeżym koperkiem. Gorącą zupę można podawać w towarzystwie jogurtu naturalnego lub sojowego.

Smacznego!