Sięgnijcie po miskę gorącej i treściwej zupy o anglosaskich i amerykańskich korzeniach. Sięgnijcie po jesienny chowder!

Esencjonalna, kremowa i gęsta zupa z batatem i brukselką jest moją odpowiedzią na nadejście jesieni. Łyżka Stołowa dzieli się z Wami przepisem na pyszne i roślinne danie, które skutecznie Was rozgrzeje i wypełni dobrem!

Poza batatem i brukselką jesienny chowder skrywa w sobie także marchew i cukinię, które dzięki stopniowemu gotowaniu rozpadają się i smakowicie zagęszczają zupę. Dodatek cebulki szalotki, czosnku, jak i mieszanki zmielonych przypraw – garam masali, imbiru i czosnku – obowiązkowa zabielona mlekiem lub śmietaną, a w mojej wersji mlekiem kokosowym tworzy wyśmienite danie idealne na jesienne obiady czy kolacje.

Składniki:
  • 500 g brukselki
  • 300 g batatów
  • 1 duża, żółta cukinia
  • 2 marchwie
  • 2-3 cebulki szalotki
  • 1 większy ząbek czosnku
  • 500 ml roślinnego bulionu
  • 400 ml mleka kokosowego
  • ½ łyżeczki garam masali
  • szczypta imbiru
  • szczypta czosnku
  • sól himalajska lub morska
  • pieprz czarny
  • szczypior
  • olej rzepakowy do podsmażenia
Przygotowanie:

1. Warzywa umyć i odpowiednio przygotować, po czym odstawić na bok w osobnych naczyniach. Brukselkę opłukać i odciąć twarde końce. Marchew obrać, a następnie pokroić w talarki. Batat oskrobać, po czym pokroić w większą kostkę. Odkroić końce cukinii, a potem przeciąć ją wzdłuż i pokroić w grubsze plastry. Cebulę obrać i poszatkować. Czosnek obrać i pokroić w plastry.

2. W większym garnku rozgrzać olej, po czym podsmażyć na nim cebulkę wraz z czosnkiem. Do zeszklonej szalotki dodać marchew wraz z batatem i wymieszać. Podsmażać kilka minut, a następnie wrzucić brukselkę i czynność powtórzyć. Warzywa należy mieszać co jakiś czas. Na koniec dodać cukinię i ponownie wymieszać. Po kilku minutach wlać roślinny bulion, garnek nakryć pokrywą i zagotować. Po zagotowaniu wywaru zmniejszyć ogień, dodać sól oraz pieprz i gotować składniki do ich miękkości – cukinia i batat będą się delikatnie rozpadały w czasie mieszania.

3. Na koniec do ugotowanych warzyw wlać mleko kokosowe i ponownie całość zagotować. Następnie dodać garam masalę, szczyptę imbiru i czosnku i całość gotować przez 10 minut. Posmakować i ewentualnie doprawić do smaku solą i pierzem. Jesienny chowder z batatem i brukselką podawać oprószony świeżo krojonym szczypiorkiem.

Smacznego!