Dzisiaj będzie prosto i szybko, a przy tym także lekko. Faszerowaną cukinię uczynię bohaterką dzisiejszego wpisu.

Warzywa są istotą dobrego samopoczucia, to one wymiatają z naszego organizmu to, co zbędne lub szkodliwe. Warto łączyć je z pełnowartościowymi kaszami, ryżem lub makaronem oraz zdrowymi tłuszczami, białkami.

Faszerowanie jest przyjemne – pozwala nam na połączenie z sobą smaków i tekstur, które razem zapieczone są pełne soków i smaków. Przyjemne w przygotowaniu, niewymagające, a przede wszystkim smaczne i zdrowe.

Faszerujcie ze smakiem!

Składniki:
  • 3 cukinie
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka bulionu roślinnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • 2 łyżki suszonej pietruszki
  • olej rzepakowy
  • sól morska i pieprz czarny
Przygotowanie:
  1. W garnku zagotować półtorej szklanki wody. W tym czasie kaszę jaglaną przesypać na sitko i płukać pod gorącą wodą. Następnie wrzucić do gotującej się wody i gotować na średnim ogniu. Gdy kasza wchłonie większość wody, wyłączyć ogień i pozostawić kaszę przez 5-10 minut pod przykryciem.
  2. Cukinie przekroić wzdłuż, po czym łyżeczką wydrążyć miąższ. Posiekać go razem z czosnkiem. Cebulę, pieczarki i seler naciowy drobno pokroić. W głębszej patelni rozgrzać olej rzepakowy, a następnie podsmażyć na nim cebulę i czosnek. Dodać pozostałe warzywa i smażyć kilka minut. Następnie wlać bulion, dodać sos sojowy i pieprz, po czym gotować bez przykrycia przez 10-15 minut. Do miękkich warzyw dodać ugotowaną kaszę jaglaną i wymieszać. Całość doprawić solą i natką pietruszki. Gotować kilka minut.
  3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180-190 stopni. Połówki cukinii natrzeć olejem i oprószyć solą, a następnie umieścić w naczyniu żaroodpornym i wypełnić farszem – ja zużywam cały farsz, przykrywając cukinie równą warstwą kaszy z warzywami.
    Naczynie z faszerowaną cukinią nakryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec 30-35 minut, a następnie zdjąć folię i piec kolejne 10-15 minut. W tym czasie wierzch pieczeni zrumieni się. Naczynie wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut, po czym nakładać danie na talerze.

Smacznego.