Świętujmy drugie urodziny Łyżki Stołowej!
Czas na prezenty! Pierwszy to przepis na superciacho! Przed Wami Drwal Vegan!

O australijskim klasyku zwanym Lumberjack cake – ciasto drwala dowiedziałam się w bydgoskiej Zapałce Coffee. Lokal odkryli przed nami nasi przyjaciele – Radek i Milena, a ja odkryłam w nim pyszne ciasto, które swoim smakiem skłoniło mnie do poszukiwań, a następnie upieczenia mojej wariacji na jego temat.

Mój Drwal Vegan jest bezglutenowy i roślinny, a do tego podkręcony korzennymi przyprawami i kakao. Miękkie, puszyste ciasto z kawałkami jabłek i daktyli jest wilgotne i pyszne! Wierzch ciasta pokryty budyniem z wiórkami kokosowymi tworzy wyśmienitą całość… idealne ciasto na urodziny Łyżki!

Czas na drugi prezent! Gotowi, gotowe!
Nowy przepis otwiera nową stronę Łyżki Stołowej! Od dziś po wsze czasy cieszyć Wasze oczy i skłaniać do gotowania i pieczenia będę na stronie www.lyzkastolowa.pl

Wchodźcie prędko na bloga, bo wielka radość i duma mnie wypełnia!
To wszystko dzięki ludziom pełnym miłości, talentu i pasji! Otaczają mnie i czynią szczęśliwą! Dziękuję!

Składniki:

*na formę o średnicy 24 cm

Ciasto

  • 3 jabłka + sok z 1 cytryny
  • 150 g daktyli + 250 ml wrzątku
  • 75 g oleju kokosowego
  • 1 dojrzały banan
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • 100 g mąki z tapioki
  • 100 g mąki z ryżu
  • 100 g mąki jaglanej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • ¼ łyżeczki mielonego anyżu
  • 1 łyżka kakao

 

Budyń

  • 500 ml mleka sojowego
  • 1 bezglutenowy budyń śmietankowy
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 1 łyżka oleju koksowego
Przygotowanie:

Ciasto

  1. Daktyle odmierzyć i umieścić w naczyniu. Zalać wrzątkiem i namaczać pod przykryciem przez 10-15 minut. W tym czasie obrać jabłka ze skórki, pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić jabłka w plastry, po czym przenieść do większej miski i zalać sokiem z cytryny. Wymieszać i odstawić. Następnie odcedzić daktyle, pozostawiając wodę. Owoce pokroić w kawałki i dodać do jabłek.
  2. Do pojemnika blendera wrzucić kawałki banana. Dodać olej kokosowy oraz wlać wodę z namaczania daktyli i syrop z agawy. Składniki dokładnie zblendować. Masę wlać do miski z jabłkami i daktylami.
  3. Do osobnego naczynia wsypać mąki. Dodać sodę, proszek do pieczenia, sól, przyprawy oraz kakao i wymieszać. Całość przesiać do miski z jabłkami, po czym dokładnie wymieszać.
  4. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki natłuścić olejem koksowym. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec bez termoobiegu przez 40 minut.

 

Budyń

  1. W czasie pieczenia ciasta ugotować budyń. Garnek opłukać zimną wodą, a następnie wlać 300 ml mleka roślinnego, po czym dodać wiórki koksowe, syrop z agawy i olej kokosowy. Składniki wymieszać i zagotować.
  2. Pozostałe 200 ml mleka połączyć z budyniem. Wlać do gotującego się mleka i energicznie mieszać. Gotowy budyń nakryć folią spożywczą, aby nie postał kożuch.
  3. Po 40 minutach pieczenia otworzyć piekarnik i wyłożyć na wierzch ciasta ugotowany budyń. Wyrównać wierzch, po czym ponownie piec ciasto przez 20 minut. Po tym czasie ciasto należy wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystygnięcia na kratkę lub deskę.

Smacznego!