Organizmu nie oszukasz! Sama dla siebie jestem przykładem tego, jak napięcie wywołane pracą i chęcią zrobienia wszystkiego może przyczynić się do obniżenia odporności. Wystarczy chwila i witaj infekcjo! Pogoda sprzyja chorowaniu, a ja mimo to nadal popełniam ten sam błąd – przeziębiona chodzę do pracy – bez względu na altruistyczne wytłumaczenia, robię głupio! Koniec jak zawsze jest przykry dla mnie i mojego organizmu – wycieńczenie, choroba i leki. Zero energii, długie godziny snu i tylko zmiana kubków z naparem z imbiru i cytryny oraz piżam… łudzę się, że może tym razem zmądrzeję!

Choroba czy nie, śniadanie zjeść trzeba! Zależało mi na tym, aby zrobić coś pożywnego, ciepłego i na tyle szybkiego, bym miała w ogóle chęć to przygotować. Padło na jaglankę z czekoladą i śliwkami. Pycha! „Chorobowe śniadanie” zostało uwiecznione – przynajmniej na zwolnieniu mam szansę zrobić zdjęcia za widnego, szkoda tylko że sił mi brak i kaszel dusi…

Tak czy siak, dziś po niezmierzonej ilości drzemek do okopów z kołdry, poduszek i koców przywlokłam laptopa. Lili i Mango niechętnie zrobili dla niego miejsce, ale udało się! Tak o to wiesz już wszystko na temat powstania dzisiejszego wpisu.

Dbajcie o siebie!

Składniki:

*na 2-3 porcje

  • ¼ szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka roślinnego np. sojowego
  • 10 sztuk mniejszych śliwek
  • 1 rządek gorzkiej czekolady np. 90%
  • 1 łyżka naturalnego kakao
  • ¼ łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • szczypta soli himalajskiej
  • syrop z agawy do smaku
Przygotowanie:

1. Śliwki umyć i pozbawić pestek, następnie pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do rondelka. Wlać wodę i gotować na mniejszym ogniu, aż owoce zmiękną i puszczą soki.

2. Do śliwek dodać przyprawę korzenną, kakao i czekoladę, po czym wlać mleko i całość dokładnie wymieszać. Dodać olej kokosowy, szczyptę soli i całość zagotować, mieszając co jakiś czas.

Kaszę jaglaną umieścić w sitku i płukać pod gorącą wodą przez chwilę. Następnie dobrze wypłukaną kaszę dodać do gotującego się mleka. Wymieszać, po czym zmniejszyć ogień i gotować 10-15 minut. Gdy większość mleka zostanie wchłonięta przez kaszę i ta stanie się miękka, wyłączyć ogień i nakryć rondelek, pozostawiając na 5 minut.

3. Na koniec dosłodzić jaglankę syropem z agawy i nakładać do miseczek. Czekoladową jaglankę z śliwkami można oprószyć cynamonem lub polać syropem z agawy.

Smacznego!