Bezglutenowy i bezproblemowy wegański pierniczek to mój przepis na świąteczne ciacho z tradycjami! Pyszny, aromatyczny i łatwy w przygotowaniu piernik wpisuje się do ciast typu „last minute”. Nie wymaga leżakowania, a wręcz przeciwnie im jest świeższy, tym miększy i delikatnie wilgotny.

Pachnący świętami piernik z powidłami śliwkowymi, korzennymi przyprawami i szczyptą pieprzu jest lekki i puszysty, a jego wyśmienity smak sprawia, że szybko zniknął ze świątecznego talerza.

Składniki:
  • 1 szklanka bezglutenowe mąki owsianej
  • 1 szklanka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka naturalnego kakao
  • 1 ½ łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta pieprzu i soli
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • ½ szklanki powideł śliwkowych
  • ¼ szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 2 łyżki syropu z agawy
Przygotowanie:

1. Do mleka sojowego wlać ocet jabłkowy i pozostawić na kilka minut.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, a formę wyłożyć papierem do pieczenia lub lekko natłuścić olejem kokosowym.

2. W tym czasie do miski przesiać mąki z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Dodać przyprawę korzenną, kakao, szczyptę soli i pieprzu, po czym całość dokładnie wymieszać.

3. Do mąki dodać pozostałe składniki – wlać olej kokosowy oraz mleka połączone z octem, a także dodać powidła. Wszystkie składniki połączyć z sobą, krótko wyrabiając ciasto. Następnie przelać je do formy i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut, po czym piernik wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia. Udekorować wedle własnych upodobań – czekoladą, lukrem lub cukrem pudrem.

Smacznego!